in ,

AKP betwist de stemresultaat in Istanbul

Het is officieel, Turkije’s leidende partij heeft de leiding verloren in hoofdstad Ankara, maar Istanbul lijkt nog tussen AKP en de oppositiepartij te slingeren.

Het hoofd van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) in Istanbul zei maandag dat stemmen in de stad tijdens de lokale stemming van zondag, onregelmatigheden kunnen bevatten die de uitkomst voor het partij kunnen beïnvloeden.

“Onze organisatie heeft sinds gisteravond alle beschikbare gegevens kritisch bekeken.” aldus Bayram Senocak, tijdens een partijbijeenkomst aan de Europese kant van de stad.

Senocak zei dat partijbeambten een groot aantal onregelmatigheden tegenkwamen en dat deze misschien genoeg zijn om de uitslag van de verkiezingen in de meest bevolkte provincie van Turkije te veranderen.

“Nadat deze processen zijn afgerond, zal de Hoge Verkiezingsraad de laatste uitspraak doen over de resultaten.
Wat de uitkomst ook is, we verwelkomen de beslissing van onze natie.” voegde hij eraan toe.

Senocak had eerder gezegd dat de AK-partij de verkiezing had gewonnen met 3.870 van de oppositie (CHP).

Hij voegde eraan toe dat er meer dan 290 duizend stemmen als ongeldig worden beschouwd en dat de meeste van hen afkomstig waren uit districten waar de AK-partij had gewonnen.

Binali Yildirim, eerste lijsttrekker voor AKP in Istanbul, zei maandag tegen journalisten dat de ongeldige stemmen die op zondag zijn uitgebracht, meer dan tien keer zo hoog zijn. Hij voegt eraan toe dat zijn rivaal Ekrem Imamoglu, de kandidaat van de Republikeinse Volkspartij (CHP), nu 25 duizend meer stemmen heeft.

“Er zijn 31.136 stembussen, als een stem in elke stembus verkeerd is ingevuld, is dit gelijk aan 31.136 stemmen, wat meer is dan het verschil,” zei Yildirim.

Plaatsvervangend AK-partijvoorzitter Ali Ihsan Yavuz heeft gezegd dat, 17,410 stemmen die hadden moeten worden meegeteld voor de AK-partij, was geregistreerd bij andere partijen.

“We hebben veel vertrouwen in onze informatie en deze informatie geeft aan dat de AK-partij wint in de grootstedelijke gemeente van Istanbul.” vertelde hij aan een partijbijeenkomst in Istanbul.

De resultaten zullen nogmaals moeten worden geteld en de Hoge Verkiezingsraad zal een uitspraak moeten doen over de uitslag maar dit kan nog enkele weken duren.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Ergernis om brieven Postcode Loterij: ‘Hoeveel bomen worden hiervoor gekapt?’

‘Coalitie met Forum voor Democratie niet mogelijk in Noord-Holland’