in ,

Airbus stopt met productie van megavliegtuig A380

Airbus stopt met de productie van de superjumbo A380. Luchtvaartmaatschappij Emirates koopt minder van deze toestellen dan eerder gepland, waardoor er volgens de Europese vliegtuigbouwer geen basis meer is voor de productie ervan. De laatste levering is in 2021.

De A380 was het antwoord van Airbus op het grote succes van de Boeing 747. Het dubbeldeks vliegtuig is het grootste toestel ter wereld en biedt plaats aan meer dan 500 passagiers. Veel luchthavens, waaronder ook Schiphol, moesten aanpassingen doen om het enorme vliegtuig te kunnen ontvangen.

Emirates werd de grootste afnemer. De maatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten beschikt inmiddels over zo’n honderd A380’s. Maar het verwachte succes van het toestel bleef uit, omdat luchtvaartmaatschappijen de voorkeur geven aan kleinere vliegtuigen.

Ook Emirates paste onlangs een order aan en bestelde meer kleinere toestellen en minder A380’s. Dat was reden voor Airbus om in 2021 de stekker uit de productie te trekken. Tot die tijd worden nog 17 toestellen geproduceerd. Daarvan zijn er veertien voor Emirates en drie voor de Japanse maatschappij ANA.

Door het besluit van Airbus komen 3000 tot 3500 banen op de tocht te staan. De vliegtuigbouwer heeft goede hoop dat een deel van het personeel binnen het bedrijf in andere functies aan de slag kan.

Dat de stekker uit de A380 wordt gehaald is een enorme klap voor Airbus, zegt economieverslaggever Nik Wouters. “Een miljardenstrop, want Airbus zag dit toestel als het vliegtuig van de toekomst. Alleen al over het afgelopen jaar heeft de vliegtuigbouwer 350 miljoen euro moeten afschrijven omdat van de A380 veel minder is verkocht dan gepland. En dat werkt de komende jaren ook nog door.”

Teleurgesteld
Luchtvaartmaatschappij Emirates is teleurgesteld dat Airbus stopt met de productie van de A380, maar heeft er wel begrip voor. De maatschappij heeft zijn naamsbekendheid voor een groot deel aan het enorme toestel te danken.

Volgens sjeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum, de topman van Emirates, is zijn maatschappij altijd een groot fan van het vliegtuig geweest. “Voor ons is de A380 een prachtig vliegtuig waar onze bemanning en onze klanten van houden. Het vliegtuig is voor Emirates een onderscheidende factor.”

Hij verwacht dat de A380 zeker de komende 15 jaar de pijler van de vloot zal blijven.

Bron : NOS

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

ANWB: neem de trein of rij om naar Schiphol na ongeluk op A4

’Brexit-waarschuwing bij vliegtickets’