in

Agressie tegen moslima’s groeit sinds invoering van boerkaverbod

2011-04-10 13:26:17 ILLUSTRATIE - Moslima met nikab (geen boerka) bij bushalte. ANP XTRA ROOS KOOLE

Sinds 1 augustus bestaat er een boerkaverbod in Nederland. Er zijn tot de dag van vandaag nog geen boetes uitgedeeld, maar wat er wel opvalt is de groeiende agressie tegen moslima’s.

(Moslim)organisaties maken zich zorgen over deze groeiende agressie tegen moslima’s, en ook tegen vrouwen met een hoofddoek.

Politici zijn ook niet tevreden over de invoering van het boerkaverbod. Het CDA en VVD uit vooral kritiek op het optreden van minister Ollongren. “De invoering van de wet is belabberd.”

Het dragen van een boerka of nikab in het openbaar vervoer, in overheidsgebouwen en ziekenhuizen is sinds 1 augustus verboden.

Een woordvoerder van alle o-bedrijven meldt dat er tot nu toe 35 meldingen van nikabdraagsters in het openbaar vervoer zijn geweest, “In twee gevallen moest de politie ingeschakeld worden.”

De woordvoerder zegt dat er geen boetes zijn uitgedeeld maar “de incidenten maakten veel los qua aandacht. Vooral op sociale media.”

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen heeft voor zover bekend geen incidenten gemeld.

Er zijn ook geen meldingen van boetes het Bureau Discriminatiezaken, de islamitische partij NIDA en het Collectief Tegen Islamofobie. Maar die instanties signaleren wel een groeiende agressie tegen moslima’s op straat sinds de invoering van de wet.

“Mensen misbruiken de wet om lukraak moslima’s met een hoofddoek aan te spreken, te intimideren of uit te schelden.” aldus Abdou Menebhi van het collectief. “De sfeer en het klimaat zijn harder geworden. We krijgen vanuit het hele land meldingen van moslima’s die agressief worden benaderd.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Man overleden na bezoek ‘healing’ sessie

Onderzoek naar ABN Amro voor witwassen