in

Agenten moeten tasers krijgen

Naast het filmpje van de gruwelijk mishandelde Tommie uit Spijkenisse circuleerde woensdag nog een walgelijke video op internet. Onder meer op de website van Dumpert is te zien hoe drie politieagenten in Waalwijk een totaal doorgedraaide 30-jarige Pool proberen te arresteren. De man lijkt onder invloed van verdovende middelen en slaat als een dolle in op de agenten. Een van hen wordt zelfs neergeslagen en als hij opkrabbelt opnieuw aangevallen. De agenten proberen zich te verweren met korte wapenstokken en gebruiken later pepperspray, maar niets brengt de geflipte Pool tot bedaren.

Het is een situatie die iedere ervaren agent zal herkennen. Een fysiek sterk persoon moet hoe dan ook worden aangehouden, maar is amper onder controle te brengen. Een politieman of -vrouw moét op zo’n moment optreden. Weglopen, zoals gewone burgers wel kunnen, is geen optie. De man laat zich zelfs niet afschrikken door een waarschuwingsschot en blijft de confrontatie zoeken en vernielingen plegen. Met een stok beschadigt hij een geparkeerde Jaguar.

Het is nogal triest hoe een aantal mensen meent te moeten reageren op het internetfilmpje. De doorgedraaide Pool wordt als een held neergezet omdat hij drie politiemensen verwondt. De agenten worden in een aantal reacties beschreven als slappelingen, die niet durven op te treden. De beste stuurlui staan weer eens aan wal. Op het filmpje is te zien hoe enkele voorbijgangers haastig voorbijlopen of van afstand met hun telefoon gaan staan filmen. Niemand steekt een hand uit. Nadat de amokmaker uiteindelijk toch was aangehouden, bleek dat twee van de drie agenten nog in opleiding waren. Het is te hopen dat ze niet meteen genoeg hebben van een baan bij de politie. Om je nóg een keer voor achttienhonderd euro per maand in elkaar te laten slaan door een idioot is geen lekker vooruitzicht.

De video laat precies zien waarom aan de bewapening van agenten op straat snel iets moet worden gedaan. Dit soort incidenten vindt helaas veel vaker plaats, maar wordt dan niet gefilmd. Vooral in het uitgaansleven is met jongeren die onder invloed zijn van drank en drugs vaak geen land te bezeilen. Ze voelen zich sterk en zijn verdoofd, waardoor een tik met een gummiknuppel niet werkt. Inzet van pepperspray is lang niet altijd mogelijk of effectief. Aan het gebruik van een dienstpistool in een geweldsituatie als op het filmpje kleven grote risico’s voor omstanders. Agenten moeten de beschikking krijgen over tasers, die verdachten zoals in Waalwijk wel gewoon doeltreffend uitschakelen. De politiebonden vragen al langer om uitbreiding van het wapenarsenaal met stroomstootwapens en ze hebben groot gelijk. Hun terechte zorg over de veiligheid van agenten op straat mag niet langer worden weggewuifd.

Coldcases
Dan even iets anders. Bij Opsporing Verzocht werd dinsdagavond aandacht gevraagd voor de coldcasekalender, waarmee de hulp van het publiek wordt ingeroepen bij onopgeloste moordzaken. Op zich een prima initiatief, want iedere vorm van aandacht voor oude moorden is welkom. Ook in zaken die twintig jaar of langer geleden speelden, kan nieuwe informatie tot een oplossing leiden. Maar de coldcasekalender lijkt helaas een beetje voor de bühne. Begin vorig jaar beweerde de politie dat in 2017 dankzij de kalender vijf zaken waren heropend. Om welke onderzoeken het gaat en met welk gevolg blijft een groot geheim. Vorig jaar zouden liefst dertien zaken zijn heropend. Weer horen we niets van de uiteindelijke resultaten. Wat houdt het heropenen van een onderzoek in? Wordt er een tip uitgezocht of gaat een coldcaseteam echt aan de slag?

Naar buiten toe draagt de politie uit alles op alles te zetten om nabestaanden van moordslachtoffers rust te geven. Insiders weten wel beter. Veel coldcaseteams worden ingekrompen of functioneren slechts op papier. In sommige regio’s bestaat een ’team’ uit één rechercheur, die wat bijstand krijgt van een of twee van ziekte herstellende politiemensen die vanwege arbeidstherapie maar twee dagen per week werken. De normale rechercheteams zijn overbelast en worden aangevuld met collega’s die van coldcaseonderzoeken worden gehaald. Hoe pijnlijk is dat voor al die bevlogen politiemensen die wel met hart en ziel werken aan het oplossen van oude moordzaken. Recente successen tonen aan dat het zeer de moeite waard is te blijven spitten in onopgeloste levensdelicten. Een moordenaar mag nooit het gevoel hebben dat hij of zij wegkomt met zijn of haar daad.

Robots
Op het gebied van forensische opsporing zijn de laatste jaren enorme stappen gemaakt. De dna-databank met profielen van wegens misdrijven veroordeelde mensen is enorm uitgebreid. Daar zitten ongetwijfeld moordenaars tussen die nog niet zijn gepakt. Omvangrijke papieren moorddossiers kunnen worden gedigitaliseerd en vervolgens met robotrechercheurs worden doorzocht. Maar het feitelijk opsporen van verdachten blijft mensenwerk. Het wordt tijd dat we écht te horen krijgen welke resultaten coldcaseteams boeken en of de politie werkelijk doet wat ze belooft. Nabestaanden hebben recht op duidelijkheid en mogen niet het idee krijgen dat de moord op hun geliefde weer wordt onderzocht, terwijl er in werkelijkheid niets gebeurt. De slachtoffers zouden zich omdraaien in hun graf.

Bron : Column John Van Den Heuvel/De Telegraaf

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Kamer van Koophandel wint ‘Big Brother’ Award

Vijf doden in Bulgarije vanwege griepepidemie