in

Agent wordt geblokkeerd op Twitter vanwege Turkse achternaam

Het hele idee was om mensen te verbinden via social-media. Hoofdagent Caner Büyükördek (34) wilde via Twitter mensen verbinden, maar hij moest toch even slikken toen hij werd geblokkeerd door een andere Twitter gebruiker. En waarom? Vanwege zijn achternaam.

De gebruiker schreef in een tweet, “Het is toch vreemd als je ineens gevolgd wordt door een politieagent van Turkse afkomst? Is dat de Erdogan watches you?? Ik heb hem geblokkeerd.” Het was dus niet een kwestie van ‘Big Brother is watching you’ maar ‘Big Abi is watching you’ (red. Abi is broer in het Turks)

Caner is van mening dat zijn neutraliteit als agent wordt aangetast met die reactie, “Ineens is het een issue dat ik geen standaard Nederlandse achternaam heb.” vertelt hij aan RTL Nieuws. Ook laat hij weten dat hij schrok van deze tweet, “Dit bericht ging over mij persoonlijk. Ik volg een brede groep mensen. Ik had deze persoon ook gevolgd, maar daar was diegene duidelijk niet van gediend.”

Caner’s retweet met een reactie werd door bijna 6.500 mensen geliket. dat is natuurlijk heel fijn maar zo een reactie doet nog steeds pijn, “Ik twitter pas een paar maanden, vooral over wat mijn baan bij de politie inhoudt. De meeste reacties zijn positief, ongeveer tien procent is zuur of negatief. Dat zijn reacties als ‘Dit is niet mijn politie’ of andere dingen over mijn afkomst. Terwijl ik gewoon een Nederlander ben.”

Natuurlijk wilt Caner niet op basis van zijn naam of afkomst beledigd worden. Niemand zou dat willen. Op straat vallen de opmerkingen wel mee en probeert Caner te schuiven op, ja als politieagent hoort dat er wel een beetje bij, maar toch krijgt hij regelmatig de vraag, ‘waar kom je eigenlijk vandaan?’ En dat vraag je toch ook niet aan een blonde agent?

“Waar ben jij geboren, Turkije of Marokko? vragen ze. ‘Nederland’, zeg ik dan en ik vraag wat ze willen bereiken met die vraag, want die is echt niet alleen uit interesse. Ik maak bij 112-meldingen toch ook geen onderscheid in hoe iemand eruitziet of welke achternaam iemand heeft. Dat zouden anderen ook niet moeten doen.”

Volgens Caner hebben meerdere collega’s last van beledigingen vanwege hun achternaam of afkomst. Hij probeert altijd een gesprek aan te gaan met deze mensen, maar op straat gaat dat toch wat makkelijker dan op Twitter, “Op straat hebben mensen het gevoel dat ze aangehouden kunnen worden voor het beledigen van een agent. Op Twitter voelt iedereen zich veel meer vrij om te beledigen.”

Maar zo makkelijk kom je niet af van Hoofdagent Caner, “Ik leid het project ‘Bondgenoten’ waarin ik op een ongedwongen manier verbinding zoek tussen politie en instellingen en bedrijven.” Maar ook op Twitter en op straat blijft hij het gesprek aangaan. “Ik ben ervan overtuigd dat ik daarmee het hokjesdenken kan doorbreken, al is het maar bij een paar mensen.”

©NieuwsOn
Foto : Twitter

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Een nattere Herfst

“NAVO overleeft het niet zonder Turkije.”