in

Advocaten, lokale autoriteiten en de ombudsman niet eens met het coronavirus-wet

Auction Legal Judge Gavel Justice Law Hammer

Overheidsplannen om de regels voor sociale distantiëring en andere aan Covid-19 gerelateerde juridische kwesties in de wet te verankeren zijn bekritiseerd door advocaten, lokale autoriteiten en de nationale ombudsman.

Momenteel zijn de regels gebaseerd op de noodbevoegdheden van de regering die kunnen worden vastgesteld in tijden van crisis. Maar juristen hebben kritiek geuit op het ontbreken van een rechtsgrondslag gezien de tijd dat de maatregelen nu van kracht zijn, en zeggen dat het mogelijk is om boetes voor de rechter aan te vechten.

De regering hoopt dat de nieuwe regels op 1 juli in werking treden, maar ze moeten nog door beide kamers van het parlement worden goedgekeurd.

De nieuwe regels zouden het een overtreding maken om geen ‘veilige afstand’ te houden van anderen op straat. Ze bieden ambtenaren ook de mogelijkheid om mensen uit bepaalde plekken weg te houden, verbieden evenementen te organiseren of om bepaalde beroepen uit te oefenen. Ook zouden ministers bepaalde hygiënevoorschriften verplicht kunnen stellen.

De Nederlandse Orde van Advocaten zei in reactie op de voorstellen dat de wet in strijd zou kunnen zijn met bepaalde rechten die de grondwet zijn vastgelegd en dat ministers de vrije hand zouden krijgen om achter gesloten deuren vergaande maatregelen te nemen.

Mensenrechten

De nationale ombudsman, Reinier van Zutphen zei dat de ontwerpwet niet duidelijk maakt waar mensen heen moeten als de maatregelen in strijd zijn met hun eigen behoeften en belangen, “Wat gaat deze wet echt veranderen voor burgers?” vroeg hij zich af, “Begrijpen mensen welke overwegingen de overheid maakt bij het beperken van hun rechten. En hoe moet de overheid verantwoordelijk worden gehouden?”

De gemeenteraadsvereniging VNG geeft aan dat de commandostructuur tussen de regionale veiligheidsdiensten en burgemeesters in het wetsvoorstel te vaag is, “Lokale autoriteiten krijgen te weinig mogelijkheden om de regels te sturen en op lokaal niveau is er geen democratische controle.” aldus de VNG. “Bovendien moeten lokale autoriteiten in de volgende fase in staat zijn om gezondheidsbelangen, sociale en economische belangen tegen elkaar af te wegen en te beslissen welke stappen nodig zijn.”

De wetgeving moet eerst worden bekeken door het adviesorgaan van de Raad van State, dat naar verwachting volgende week verslag uitbrengt.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Geen coronapiek door heropening van scholen en drukke stranden

Zes mannen verdacht van terroristische aanslag in Nederland