in ,

Advies aan kabinet: laat 16-jarige stemmen

De leeftijd waarop je mag stemmen, moet omlaag van 18 naar 16 jaar. Dat zegt een belangrijke adviesraad van de regering en het parlement.

Op die manier worden jongeren ook op de lange duur beter bij de politiek betrokken, schrijft de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB).

Volgens de raad is de betrokkenheid van Nederlandse jongeren bij de politiek minder groot dan leeftijdgenoten in vergelijkbare landen. Dat kan veranderen door ze al op de middelbare school stemrecht te geven, stelt de ROB.

Wanneer tieners nog bij hun ouders wonen, hebben ze minder aan hun hoofd dan als ze bijvoorbeeld al zijn gaan studeren of een baan hebben. Daardoor zullen ze naar verwachting vaker naar de stembus gaan, ook later in hun leven.

Politici zullen ook beter naar jongeren luisteren als die stemrecht hebben, denkt de ROB. Oudere generaties hebben nu nog een groter gewicht en dat kan bij vraagstukken als klimaat en pensioenen een rol spelen. De raad wil ‘machtsmisbruik’ door ouderen voorkomen.

Puberbrein
Provincies en gemeenten moeten daarom de mogelijkheid krijgen op proef ook 16-jarigen te laten stemmen, vindt de raad. Om zulke experimenten mogelijk te maken, moet eerst de grondwet worden aangepast. Daarin staat sinds de jaren zeventig dat een kiezer 18 jaar of ouder moet zijn.

Het grillige puberbrein is niet klaar voor het stemrecht, was toen nog de gedachte. Maar volgens de ROB heeft onderzoek inmiddels uitgewezen dat pubers in het stemhokje wel degelijk een verstandige keuze kunnen maken.

Bron : RTL Nieuws

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Vader veroorzaakt stomdronken ongeluk, moeder laveloos: kind (6) aan lot overgelaten

Broeierig warm: zo kom je de nacht door