in

Achter het stuur na een drankje? Nooit meer de weg op

Het kabinet wilt een strengere aanpak van drankrijder. Als je van plan bent om na een drankje toch achter het stuur te zitten, moet je er misschien eerst twee keer over nadenken, want als het aan het kabinet ligt zal degene die met te veel drank op achter het stuur kruipt en daar voor het eerst voor wordt veroordeeld, nooit meer de weg op.

De rechter kan een ontzegging van de rijbevoegdheid direct na de uitspraak laten ingaan. Hij neemt zo’n besluit als de kans op herhaling groot is.

Strenger en effectiever
Dat staat in een wetsvoorstel van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid om strenger en effectiever op te kunnen treden tegen bestuurders die onder invloed rijden.

De maatregelen zijn volgens Grapperhaus vooral gericht op ‘notoire verkeersovertreders die regelmatig de regels aan hun laars lappen’.

Opnieuw rijexamen doen
Bestuurders die hun rijbewijs kwijtraken, bijvoorbeeld als hun rijbevoegdheid langer dan twee jaar wordt ontnomen, moeten opnieuw rijexamen doen als ze weer de weg op willen.

Rijverbod van 5 jaar
Als het aan het kabinet ligt, wordt het ook mogelijk bestuurders onder invloed een rijverbod op te leggen van maximaal vijf jaar. Zo’n verbod gaat verder dan het innemen van de rijbevoegdheid. Bestuurders die hun rijverbod overtreden, kunnen daar bijvoorbeeld een gevangenisstraf voor krijgen.

Eerder deze week nam de Eerste Kamer al een wet aan die hogere straffen mogelijk maakt voor rijden onder invloed. Per 1 januari wordt de maximumstraf voor rijden onder invloed een jaar. Dat is nu nog drie maanden.

Bron : RTL Nieuws

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Halsema : “Oproep tot gebed moet in het Nederlands.”

Aangifte tegen DENK Kamerlid Selçuk Öztürk