in

Aboutaleb vraagt moslims hun gezond verstand te gebruiken

Nederland, Amsterdam, 20160530 EU2016, commissie van de Regio's, CoR, Westergasfabriek, Pact of Amsterdam, BZK, Forum on the EU Urban Agenda

In het weekend zijn in de regio Rotterdam-Rijnmond 72 nieuwe infecties gemeld en het gaat vooral om jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Aboutaleb zei dat de introductieweek voor mensen die zich dit najaar inschrijven aan de Erasmus Universiteit en andere instellingen in gevaar zou kunnen komen, tenzij de studentenleiders de sociale afstand en andere veiligheidsmaatregelen aanscherpen, “Wat we vermoeden is dat studenten die zich voorbereiden op de, Eureka-week. zoals we de introductie noemen voor nieuwe studenten in Rotterdam, steeds lakser worden als ze feesten organiseren.” aldus de burgemeester aan de NOS.
“Morgen ga ik de voorzitters van alle studentenverenigingen oproepen om duidelijk te maken wat de regels zijn en hen te waarschuwen dat als dit hun houding is, ze de Eureka-week in gevaar brengen.”

De regionale gezondheidsraad zegt bezorgd te zijn over het grote aantal infecties bij studenten omdat ze een breder sociaal netwerk hebben en minder geneigd zijn in quarantaine te gaan als ze positief testen.

Een woordvoerder van GGD Rotterdam-Rijnmond zegt, “Het blijft moeilijk om studenten te motiveren om thuis te blijven.” Ook voegt hij toe dat er een kans bestaat dat positief geteste studenten thuis kunnen blijven, maar “als ze geen symptomen ontwikkelen, zien sommigen van hen het voordeel niet en denken dat het onzin is. Wat studenten moeten begrijpen, is dat iedereen zijn steentje moet bijdragen. We kunnen niet hebben dat één groep zich aan de regels houdt en andere niet.”

Maar volgens de burgemeester gaat het niet alleen maar om de studenten. Hij zei dat de afgelopen weken nog eens vijftig infecties waren opgespoord bij families in de Marokkaanse gemeenschap van de stad en drong er bij moslims op aan om dit jaar geen grote bijeenkomsten te houden tijdens het offerfeest, dat op 30 juli begint, “Het is gebruikelijk dat veel mensen dan bij elkaar komen om te bidden in moskeeën of openbare ruimtes. Ik probeer ze daartoe te ontmoedigen. Traditie is ook dat veel mensen op bezoek gaan of bezoek ontvangen. Dat proberen we ook te ontmoedigen. Vier het offerfeest in smallere kring binnen je eigen huishouden en ga niet naar plekken waar het druk is, ook niet naar een moskee of naar een andere openbare ruimte voor een gebed.”

Wel zegt Aboutaleb dat hij samenkomsten niet kan verbieden, “Het kabinet heeft bepaald dat bijeenkomsten met minder dan 250 mensen mogen, al zittend en op anderhalve meter. Dat kan ik niet zelf in mijn eentje veranderen.” maar hij roept mensen op om hun gezond verstand te gebruiken, “Het virus is niet met vakantie. Het viert zelfs met ons het offerfeest. Vermijd alle bijeenkomsten rondom het offerfeest. Het is niet anders.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Kwart van cateringpersoneel kan baan verliezen vanwege corona

Hele meningen en halve waarheden over de Hagia Sophia