in ,

8 procent stijging in huizenprijzen : Hypotheekgarantie verlengd

De kosten van woningen, exclusief nieuwbouw, waren 8,2 procent hoger dan 12 maanden geleden, volgens de laatste cijfers van het CBS, die ook meldt dat de cijfers voor het eerst, sinds januari 2019, een stijging zien boven de 8 procent.

Woningen zijn met meer dan 50 procent in waarde gestegen, sinds juni 2013, wat het einde betekende van een inzinking van vijf jaar.

Het aantal transacties was in augustus 3 procent minder dan een jaar geleden, maar in de eerste acht maanden van het jaar wisselden 5 procent meer woningen van eigenaar.

Het kabinet verhoogt volgend jaar, de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie van 310 duizend euro naar 325 duizend euro, vanwege de prijsstijging. Eigenaren die extra geld lenen om energiebesparende maatregelen te financieren, krijgen 6 procent extra dekking, waarmee het plafond wordt verhoogd tot 344.500 euro.

De hypotheekgarantie is een overheidsregeling die de verliezen van huiseigenaren dekt als ze hun huis moeten verkopen voor minder dan de uitstaande hypotheek, als gevolg van echtscheiding, ziekte of werkloosheid.

Huiseigenaren betalen een opslag van 0,7 procent op hun hypotheek om de kosten van de regeling te dekken, maar kunnen vaak tegen lagere tarieven lenen vanwege het verminderde risico.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nieuwe record in coronabesmettingen : 2223

Nederlanders hebben geen vertrouwen meer in VS en VK