in

600 miljoen euro aan fietsen gestolen

Het bedrag van 600 miljoen euro is gebaseerd op een schatting van het aantal fietsen dat in 2019 is gestolen, vermenigvuldigd met de gemiddelde kosten van een nieuwe fiets. Slechts ongeveer 20 procent van de fietsendiefstallen wordt daadwerkelijk gemeld, grotendeels door mensen van wie de tweewieler verzekerd is, en slechts 4 procent van de gestolen fietsen wordt ooit teruggevonden.

Met name e-bikes zijn het doelwit van georganiseerde bendes en deze worden naar het buitenland geëxporteerd, aldus de onderzoekers, “De prijs van fietsen gaat omhoog, en dus worden ze aantrekkelijker om te stelen.” zegt Jos Kuppens tegen omroep RTL.

“Fietsen worden niet alleen op straat gestolen en in busjes geladen.” zegt Kuppens. Ook fietsenwinkels zijn in enkele seconden leeggeroofd, en verhuurbedrijven zoals Swapfiets hebben steeds vaker te maken met georganiseerde diefstal.

Het rapport suggereert dat er meer moet worden geïnvesteerd in officiële fietsenstallingen en fietsenrekken om het voor dieven moeilijker te maken om een fiets op te pakken en te vertrekken.

De ANWB, de grootste Nederlandse fietsverzekeraar, zei in maart dat de diefstal van elektrische fietsen spectaculair was gestegen (38 procent in de afgelopen jaar).

Vorig jaar werden in Nederland 420 duizend nieuwe e-bikes aangeschaft en vormen ze nu het grootste segment in de fietsverkoop.

Fietsen die zijn uitgerust met een gps-zender worden veel vaker teruggevonden dan die zonder, zo blijkt uit de ANWB cijfers. Volgens sommige schattingen wordt 80 procent van de e-bikes met een GPS-traceersysteem gevonden, zolang de diefstal maar meteen wordt gemeld.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Ongeveer 400 doden als gevolg van de hittegolf van vorige week

Turkije ontdekt grote aardgasreserves in Zwarte Zee gebied