in ,

5G is veilig, maar Gezondheidsraad vraagt om meer onderzoek

” Er is geen bewijs en het is niet waarschijnlijk dat blootstelling aan 5G-systemen de gezondheid kan schaden, ook al kan de wetenschap dit niet helemaal uitsluiten.” aldus de raad op haar website, “De gezondheidsraad adviseert om de blootstelling te monitoren en dat er meer onderzoek wordt gedaan.”

De raad was door parlementsleden gevraagd om de gezondheidsaspecten van 5G-telecommunicatie te onderzoeken na een golf van brandstichtingen op telecommasten.

Het rapport concentreert zich op de theoretische impact op de gezondheid, omdat 5G zo nieuw is dat er weinig concrete informatie over bestaat. Dit betekent dat de daadwerkelijke blootstelling aan 5G moet worden gecontroleerd naarmate er meer netwerken online komen. “De commissie kan de vraag niet beantwoorden, of blootstelling aan 5G daadwerkelijk leidt tot gezondheidsrisico’s. Daarom lag de focus op het potentieel om schade aan te richten.” aldus het rapport.

De commissie doet twee belangrijke aanbevelingen. Ten eerste zouden ambtenaren een epidemiologisch onderzoeksproject moeten opzetten naar de relatie tussen blootstelling aan de gebruikte 5G-frequenties en kanker, verminderde vruchtbaarheid bij mannen, risico’s op zwangerschap en geboorteafwijkingen.

Nederland doet al mee aan een internationaal onderzoeksproject naar 5G en gezondheid, en deze resultaten ‘kunnen deel uitmaken van het Nederlandse onderzoek’, aldus de onderzoekers. Tegelijkertijd adviseert de raad ambtenaren om het gebruik van de hogere kant van het frequentiespectrum, namelijk 26 GHz, uit te stellen, omdat er relatief weinig onderzoek is gedaan naar de impact van dit frequentiebereik op de gezondheid.

Reacties

Op dit moment zijn er in Nederland geen concrete plannen om van deze frequentie gebruik te maken.

Telecombedrijf KPN verwelkomt het rapport waarin opnieuw wordt bevestigd dat de huidige frequenties voor mobiele communicatie via 3G, 4G en 5G kunnen worden gebruikt.

De anti-5G groep, Stichting Stop5GNL, die eerder probeerde de uitrol voor de rechtbank te stoppen, zei echter dat de aanbevelingen tegenstrijdig zijn, “Je kunt niet iets in de markt zetten dat niet goed is onderzocht.” zegt woordvoerster, Martine Vriens, tegen omroep NOS.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

New York stelt de heropening van scholen uit tot 21 september

CDA : Betalen voor seks moet strafbaar worden