in

3D-techniek bij operaties in MMC in Eindhoven

Doordat de specialist bij het opereren diepte ziet, kan er nauwkeuriger geopereerd worden. Bij een ‘normale’ kijkoperatie wordt er namelijk 2D-beeld getoond. Extra bijzonder is de combinatie van deze techniek met de nieuwe robotarm: een operatie-instrument dat als een verlengstuk op de arm van de chirurg gezet wordt.

Via kleine sneetjes in de buik worden operatie-instrumenten en een camera in de buik gebracht. De chirurg kijkt op een scherm mee. “Met de nieuwe 3D-techniek combineren we de voordelen van een open buikoperatie, namelijk goed zicht, met het snellere herstel van een kijkoperatie”, aldus chirurg Wouter Leclercq.

Lange operaties
De techniek wordt ingezet bij operaties aan darm, lever, prostaat of bijnier. “Dit zijn operaties die vaak lang duren en waarbij nauwkeurigheid belangrijk is, deze ingrepen zijn erg gedetailleerd.” Bij kortere operaties wordt de kijkoperatie zonder 3D-techniek ingezet.

Nieuw operatiecomplex
MMC neemt op locatie Veldhoven een compleet nieuw operatiecomplex en centrum voor dagbehandeling in gebruik. Het complex wordt deze maand officieel geopend.

Bron : Studio040

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

’Eén loket voor zorg bij dementie’

Grote controle van pakketbezorgers, 150 agenten ingezet