in

2e generatie Turkse en Marokkaanse jongeren trouwt later

Wedding Marry Rings Before Wedding Rings Romance

Volgens een onderzoek naar relatie- en gezinsvorming van de tweede generatie van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) trouwen in Nederland geboren mannen en vrouwen met een Turkse of Marokkaanse migratieachtergrond steeds op latere leeftijd trouwen en krijgen ook op latere leeftijd pas kinderen.

Het onderzoek is gebaseerd op registergegevens van het CBS (Centraal Bureau voor Statistieken) en er is gekeken naar verschillen in relatievorming tussen mensen met een Nederlandse achtergrond en mensen van de tweede generatie. Wat zijn de verschillen binnen de tweede generatie, tussen mannen en vrouwen die zijn geboren in de jaren tachtig en die zijn geboren in de jaren negentig?

De tweede generatie Turkse en Marokkaanse zijn zelf geboren in Nederland en heeft tenminste één in het buitenland geboren ouder.

Tweede generatie jongvolwassenen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond zijn minder vaak het huwelijksbootje ingestapt dan jongvolwassenen met een Nederlandse achtergrond. Het verschil onder jongvolwassenen geboren in 1990 is echter kleiner dan bij personen uit 1980. 31 Procent van de mannen en vrouwen, geboren in de jaren 80 en met Turkse afkomst was al op 21-jarige leeftijd getrouwd. Tussen de mannen en vrouwen die waren geboren in de jaren 90 was dit maar 9 procent. Ook bij de Marokkaanse herkomstgroep daalde het percentage. Met 21 jaar zijn maar weinig mensen met een Nederlandse achtergrond getrouwd.

Met 26-jarige bij de jongere geboortegeneraties zijn minder mensen getrouwd. Bij de tweede generatie Turkse mannen en vrouwen nam het percentage af van 55 procent naar 38 procent gehuwden, bij de Marokkaanse van 39 procent naar 30 procent.

De, in 1990 geboren tweede generatie Turkse en Marokkaanse jongvolwassenen trouwen later en beginnen ook later aan gezin stichting. Bij de vrouwen met Turkse afkomst is deze verschil het grootst. In de generatie van de jaren 90 is het verschil tussen het aandeel moeders met Nederlandse, Turkse of Marokkaanse achtergrond van 21 of 26 jaar aanzienlijk kleiner dan bij de generatie uit de jaren 80. Vijf procent van de vrouwen uit deze drie herkomstgroepen was op 21-jarige leeftijd, moeder. Bij Turkse vrouwen die zijn geboren in de jaren 80 was dat nog 16 procent en bij de Marokkaanse 12 procent.

De partnerkeuze tussen de tweede generatie met Turkse of Marokkaanse achtergrond valt meestal naar iemand met dezelfde herkomst. Rond 90 procent van degenen die op hun 26e getrouwd waren, is getrouwd met een partner van dezelfde herkomst. Het aandeel is in de in 1990 geboren generatie iets lager dan in die uit 1980. De huwelijkspartner van de jongere generatie is wel veel vaker ook van de zelfde tweede generatie en in Nederland geboren.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

“Brexit-deal kan de handel tussen de VS en het VK belemmeren”

Kwart docenten geïntimideerd door leerlingen