in

29 Oktober 2018 is Wereld Beroertedag

29 oktober 2018 is door de ‘World Stroke Organization’ uitgeroepen tot Wereld Beroertedag, speciaal een dag om even stil te staan bij de gevaren en tekenen van een beroerte. De ‘World Stroke Organization’ vindt het namelijk belangrijk dat mensen goed worden voorgelicht en dat ze de belangen kunnen laten zien van goed onderzoek.

80 miljoen mensen in de wereld hebben een beroerte gehad, 50 miljoen overlevenden van een beroerte leven met een vorm van blijvende invaliditeit. Op 29 oktober wordt er wereldwijd stilgestaan bij deze ernstige voorval. Door tijdig de symptomen te herkennen en direct contact op te nemen met het eerste hulp kan je al ernstige gevolgen tegengaan.

Wat zijn de symptomen van een beroerte?

– Verlamming in het gezicht, bijvoorbeeld een scheve mond of verlamming aan één zijde van het lichaam.
– Warrig spreken en denken.
– Tintelingen of verdoofd gevoel in arm, been of gezicht.
– Verstoring of verlies van het gezichtsvermogen.
– Ernstige hoofdpijn.

Als u één of meer van deze symptomen herkent, belt u direct eerste hulp. Bij tijdige behandeling van een beroerte kunt u veel van de ernstige gevolgen voor zijn.

De gevolgen van een beroerte kunnen heel ernstig zijn. Hoe ernstig of wat de gevolgen precies zijn hangt af aan de soort beroerte en waar precies in de hersenen de beschadiging zit. maar de gevolgen hoeven niet per se lichamelijk te zijn. Op psychisch of sociaal gebied kunt u ook gevolgen hebben, zoals, depressiviteit, zelfoverschatting, snel geëmotioneerd of boos zijn. En dit kan ook weer gevolgen en effect hebben op uw nabije omgeving.

Daarom is het belangrijk om vandaag stil te staan bij de gevolgen van een beroerte; niet alleen op de lichamelijke ziekte, maar ook de gevolgen die je kan hebben die niet zo snel zichtbaar zijn voor anderen.

Laat u goed informeren naar de symptomen via uw huisarts of bijvoorbeeld de Hartstichting of de Beroerte Adviescentrum.

Want, eerste hulp bij beroerte is herkenning van de symptomen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Grijs en waterkoud herfstweer

Geef allemaal 1 euro’: patiënt start actie voor failliet MC Slotervaart