in

27% stijging in coronabesmettingen

Het RIVM meldt dat er in de afgelopen week een 27 procent stijging is geregistreerd in het aantal coronabesmettingen. Er zijn deze week 43.103 positieve tests gemeld, de week ervoor waren dit er nog 33.949 . “Een zorgwekkende stijging”, zegt het RIVM.

Met deze cijfers lijkt het onwaarschijnlijk dat de overheid de kerstvakantie met een week verlengt in een poging het coronavirus onder controle te krijgen, zo zeggen ambtenaren naar aanleiding van gesprekken tussen het kabinet en virusdeskundigen.

Minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge zullen dinsdagavond, de laatste stand van zaken bespreken tijdens een persconferentie, en volgens insiders in Den Haag is er tijdens de vakantieperiode geen ruimte voor versoepeling van de regels.

De enige optie die nog op tafel ligt is van drie huisgasten, naar zes gasten op 25 en 26 december, maar ook dat is nu twijfelachtig na een verdere stijging van het aantal positieve coronabesmettingen.

In de 24 uur tot en met maandagochtend werden nog eens 7.134 positieve gevallen geregistreerd bij het RIVM, de zes opeenvolgende dagelijkse toename.

Drie weken geleden hoopten zowel Rutte als De Jonge dat sommige maatregelen medio december konden worden versoepeld, maar de totaalcijfers van maandag zijn twee keer zoveel dan dat op die persconferentie werd voorgesteld.

Volgens de NRC zijn de ministers bezorgd dat het versoepelen van de regels ertoe zal leiden dat iedereen veel lakser met de maatregelen zullen omgaan, zeker nu de vaccinaties volgende maand beginnen.

Virus is sterker in de winter

Ambtenaren waarschuwen echter dat zelfs met het vooruitzicht van vaccinaties de huidige lockdown-maatregelen de hele winter zullen doorgaan, aldus de krant.

Frits Rosendaal, hoogleraar klinische epidemiologie aan de Universiteit Leiden, vertelde het Parool dat het onduidelijk is waarom het aantal besmettingen toeneemt, maar “het is een feit dat het virus sterker is in de winter”.

Illegale feesten, waarvan er elk weekend tientallen door de politie worden beëindigd, en drukke winkels benadrukken de rol van de mens bij de verspreiding van het virus. “Je kunt van alles de schuld geven aan het virus, maar je kunt niet zeggen dat het gaat winkelen. Het zijn de mensen die die keuzes maken.” zei hij.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Binnenlandse toeristen redden toerisme in Nederland

Nederlandse inflatie zakt onder de 1%