Flower
2500 mensen op ‘sukkel lijst’ van oplichters

2500 mensen op ‘sukkel lijst’ van oplichters

Volgens de financiële waakhond, Autoriteit Financiële Markten (AFM), zijn ongeveer 2500 mensen gewaarschuwd dat hun namen voorkomen op een lijst van potentiële klanten van oplichters die werd gevonden toen de politie in maart van dit jaar een inval deed in een pand in Marbella.

Moslims en Christenen komen samen tegen Netflix
Turkije stuurt medische steun naar het Verenigd Koninkrijk
Geen ‘man’ of ‘vrouw’ melding op je identiteitskaart

De politie startte het onderzoek meer dan twee jaar geleden nadat in totaal 40 mensen hadden gemeld dat ze waren opgelicht voor een totaal van 6 miljoen euro, door boiler rooms die opereerden onder bedrijfsnamen als FX-CI, Global Trading Investment Group en Power Capital Financial Trading.

Een boiler room is een constructie waarin mensen worden overgehaald om aandelen te kopen in zogenaamd winstgevende bedrijven die in feite waardeloos zijn of niet bestaan.

De oplichters verzamelden gegevens van potentiële Nederlandse klanten, de zogenaamde ‘sucker list’ (sukkel lijst), door informatie te verzamelen die door onoplettende potentiële investeerders werd aangeboden op investeringssites of door op advertenties op Facebook of andere websites te klikken, zo meldt de AFM.

De lijsten met namen blijven circuleren in criminele kringen waar ze als een waardevol goed worden beschouwd, aldus ambtenaren. Hierdoor kunnen potentiële slachtoffers keer op keer worden benaderd.

“Het is niet eerlijk om deze mensen sukkels te noemen”, zegt directeur marktintegriteit van AFM, Jan Boerboom, tegen de Telegraaf, “Mensen met een universitaire opleiding worden net zo gemakkelijk opgenomen. De mensen die de fraude plegen, zijn meesters in manipulatie. En hebzucht is een universele eigenschap en dat is precies waar ze op focussen.”

Maar daar houdt de fraude niet op, zegt Boerboom. Slachtoffers worden soms benaderd door mensen die zich voordoen als een advocaat die hen aanbied om te helpen bij het ophalen van het geld. Daarna krijgen ze nooit het geld.

Uit cijfers van de landelijke Fraudehelpdesk blijkt dat het aantal aangiften van beleggingsfraude is gestegen van 147 in 2017, naar 229 in 2019. Dit jaar zijn tot dusver 204 meldingen gedaan. “De coronavirus-crisis heeft ertoe geleid dat mensen veel tijd online doorbrachten.” zei Boerboom, wat criminelen ertoe aanzette hun activiteiten op te voeren.

De AFM zegt dat de werkelijke schade die wordt aangericht door oplichting in de boiler room veel groter is, omdat velen de fraude uit verlegenheid, niet melden. De organisatie waarschuwt om op te hangen als je wordt benaderd en nooit akkoord te gaan met een investering aan de telefoon.

©NieuwsOn

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0