in ,

2020 : Hypotheek voor iedereen

Je wilt een huis kopen maar je bent een starter en het kan een behoorlijk klus zijn als starter om een hypotheek rond te krijgen. Het lijkt erop dat dit gaat veranderen vanaf 2020. Je kan namelijk vanaf volgend jaar beroep doen op de arbeidsmarktscan.

Die scan kijkt naar je opleiding, waar je woont en in welke sector je werkzaam bent, maar ook wat je in de toekomst zou gaan kunnen verdienen.

Niet alleen voor starters
Het zou de oplossing moeten zijn voor een probleem waar vooral veel starters, maar ook flexwerkers, tegenaan lopen. Werknemers met een vast contract kunnen geld lenen op basis van hun huidige inkomen, maar bij zzp’ers, uitzendkrachten en mensen met een tijdelijk contract wordt uitgegaan van een gemiddelde over drie jaar. Dat is in de regel een lager bedrag.

De scan is overigens niet voorbehouden aan deze groep werkenden, zegt een woordvoerder van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). “Iedereen kan er gebruik van maken. Je kunt er gewoon om vragen bij je hypotheekadviseur.” De enige voorwaarde is dat je minimaal de afgelopen 12 maanden een inkomen hebt gehad.

Voor flexwerkers die via een uitzendbureau werken, was er al de perspectiefverklaring waarmee zij makkelijker aan een hypotheek kunnen komen. Zzp’ers kunnen al met één jaarrekening zo’n lening aanvragen, al is die vaak wel lager dan wanneer je drie jaar of langer ondernemer bent.

Met en zonder NHG
Initiatiefnemer De Hypotheekshop heeft de afgelopen tijd al een pilot gehouden met hypotheekverstrekkers Florius en Obvion, alleen voor hypotheken zonder NHG. De resultaten van die pilot waren positief, zegt directeur Mark de Rijke.

“Daarom willen we er graag een tool van maken voor alle aanbieders, die door de hele branche wordt geaccepteerd.” Hun inspanningen resulteerden in een proefperiode onder leiding van NHG.

Per 1 januari 2020 zijn er negen hypotheekverstrekkers die de scan aanbieden, waaronder ING, Rabobank en Nationale Nederlanden. Naar schatting gaan zo’n 800 huizenkopers er gebruik van maken in de eerste periode.

In eerste instantie is de arbeidsmarktscan alleen beschikbaar voor hypotheken met NHG. De deelnemende partijen hebben al wel aangegeven de scan ook voor hypotheken zonder in te willen zetten.

“Dat is met name interessant als je als flexwerker of starter een woning zou willen kopen boven de kostengrens van 310.000 euro”, zegt de NHG-woordvoerder.

Hoe werkt de arbeidsmarktscan?

Na het aanvragen van de Arbeidsmarktscan (via je hypotheekadviseur), vraag je een gewaarmerkte pdf op van je diploma(s) bij DUO. Afhankelijk van het diploma kan dit geld kosten.
Je uploadt het diploma op arbeidsmarktkansen.nl (de eigenaar van de Arbeidsmarktscan) en beantwoordt digitaal vragen over je beroep en arbeidsverleden. Dit levert een voorlopige score op, op een schaal van 0 tot 100.
Is de score lager dan 70? Dan kun je geen hypotheek aanvragen met de scan.
Is de score hoger dan 70? Dan betaal je 110 euro en krijg je een gewaarmerkte pdf van de scan. Die kun je met de andere hypotheekstukken naar je adviseur sturen.

Bron : RTL Nieuws

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Hengelo in shock vanwege familiedrama

Doorbraak : Medicijn tegen Alzheimer