in

200 Nederlandse scholen over de hele wereld, maar 12 Turkse weekendscholen geven een “ongemakkelijk gevoel”

Er komen twaalf Turkse weekendscholen in Nederland, gefinancierd door Turkije en de Nederlandse regering is helemaal in rep en roer. Minister President, Mark Rutte, heeft laten weten dat de plan van Turkse weekendscholen een, “ongemakkelijk gevoel” oproept en, minister Koolmees zegt dat hij zich zorgen maakt dat dit de integratie kan belemmeren.

De bedoeling van deze weekendscholen is dat Turkse leerlingen tussen de 6 en 17 jaar ongeveer vijf uur per weekend les krijgen. Dit bestaat uit twee uur Turkse taalles, en de resterende drie uur wordt verdeeld tussen geschiedenis, godsdienst, kunst en maatschappijleer. Het onderwijs is erop gericht om de Turkse identiteit en cultuur van jonge Turken die in het buitenland wonen te behouden.

De Tweede Kamer reageerde verontrust toen de NOS afgelopen zomer met bericht kwam dat de Turkse overheid subsidies wil geven voor het opzetten van weekendscholen voor jonge Turken in het buitenland. Premier Rutte liet weten dat ze de scholen niet mogen verbieden maar dat het een ongemakkelijke gevoel oproept en minister Koolmees had begrip voor alle onrust in het kabinet.

“Ik begrijp de zorgen van de Kamerleden om een vinger aan de pols te houden en dat gaan we ook doen.” aldus Wouter Koolmees.

Turkse weekendscholen is geen nieuwe concept in Nederland. Zo zijn er ook Joodse scholen in Nederland en verschillende Hindoe scholen in grotere steden zoals, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Er zijn zelfs Poolse scholen in Nederland en natuurlijk is die er, want Nederland is een land van diversiteit. Mensen die zijn geëmigreerd naar Nederland voor werk of scholing, en zijn gebleven voor verschillende redenen zoals, werk of liefde, hebben kinderen en veel ouders willen dat hun kind nog steeds een band blijft houden met hun ‘roots’.

Voelt de kabinet zicht ongemakkelijk en verontrust vanwege deze scholen? Als ze zich zo voelen, maken ze dit niet kenbaar. Worden de Joodse scholen ‘vinder aan de pols gehouden’? Of de Hindoe scholen ‘onder een vergrootglas gezet’?

Nee.

De Turkse weekendscholen, die volledig worden gesponsord door Turkije en als bedoeling hebben om de Turkse jongeren hun taal en cultuur te leren, zijn degene die in de gaten moeten worden gehouden volgens de regering.

We vragen ons dan af, waarom? Minister Koolmees zegt dat hij dit een probleem vindt voor integratie, “Vanuit de gedachte dat mensen met hun rug naar de maatschappij komen te staan. We weten dat een deel van de Turks-Nederlandse gemeenschap vooral gefocust is op Turkije en veel minder op Nederland. Dat is natuurlijk niet goed voor de integratie en daar heb ik mijn zorgen over.”

Maar waar Minister President, Mark Rutte, minister Koolmees en heel het kabinet het niet over heeft is, dat er ruim 200 Nederlandse scholen bestaan over de hele wereld voor Nederlandse jongeren in het buitenland, waar ze hun taal en cultuur kunnen leren en een band kunnen behouden met hun vaderland. Dit is blijkbaar geen probleem voor de integratie van Nederlandse jongeren in het buitenland.

De Nederlandse Stichting voor Buitenlands Onderwijs (Nederlandse Onderwijs in het Buitenland) levert sinds 1980, Nederlandse taal en cultureel onderwijs aan Nederlandse kinderen en jongeren in het buitenland.

In het NOB rapport, dat in april werd gepubliceerd, staat vermeld dat 13.800 Nederlandse en Vlaamse kinderen op 200 scholen in 115 landen, Nederlands taal- en cultuuronderwijs volgen, tijdens schooltijd of buiten de schooluren.

van de 198 scholen die onder NOB vallen, zijn er vijf gevestigd in Turkije. Vijftien daarvan zitten in Noord-Amerika en 24 in Zuid-Amerika. In heel Europa zijn er 96 Nederlandse scholen gevestigd, 23 in Afrika, 36 in Azië en nog vier Nederlandse scholen in Oceanië.

Nederlandse scholen buitenland

Bovendien, ontvangt de ‘Lycée International’ in Parijs 200 studenten die daar Nederlandse taal en culturele onderwijs mogen volgen en organiseren ze regelmatig culturele evenementen om Nederlandse kinderen en jongeren te helpen bij het leren en onderhouden van de Nederlandse cultuur.

Een ander voorbeeld van de NOB is de International Dutch School (NISL) in Lagos, Nigeria. De schoolbeambte laat weten dat deze school 50 jaar bestaat en dat hier Sinterklaas en Koningsdag word gevierd. Bovendien zijn ze dit jaar begonnen met het geven van Nederlandse taallessen aan volwassenen.

Dus vragen wij ons nogmaals af, waarom 12 Turkse weekendscholen een ‘probleem kan veroorzaken in integratie’?

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Vrouw ernstig gewond bij aanrijding naast milieustraat Eindhoven

Waarom zijn homo-moslim stripverhalen van Instagram verdwenen?