in

1,5 meter afstand blijft lastig ; met óf zonder mondmasker

Onderzoekers van het VU-instituut NSCR, dat zich richt op criminaliteit en rechtshandhaving, bestudeerden in mei en juni, voordat het verbod werd ingevoerd, camerabeelden van een gemiddelde Amsterdamse winkelstraat. Ze ontdekten dat mensen die vrijwillig een masker droegen, net zo goed de regels voor sociale afstanden negeerden als degenen zonder, “We kunnen voorzichtig zeggen dat we ons geen zorgen hoeven te maken dat mondmaskers mensen een vals gevoel van veiligheid geven en de sociale afstand verminderen.” zei hoofdonderzoeker, Marie Rosenkrantz Lindegaard, tegen de Volkskrant.

De onderzoekers ontdekten dat 55 procent van de mensen die over straat liepen de regel van 1,5 meter overtreden, en 12 procent passeerde binnen 50 centimeter van iemand anders. Er was geen verschil tussen maskerdragers en degenen zonder, “Wij denken dat de drukte van een straat de cruciale factor is,” zei Lindegaard, “Dat betekent dat als je sociale distantiëring wilt afdwingen, je meer moet doen op het gebied van crowd management. Zorg ervoor dat niet te veel mensen tegelijkertijd naar dezelfde plek komen en zorg voor duidelijke afzonderlijke bewegingsstromen.”

Amsterdam en Rotterdam hebben eerder deze maand mondmaskers verplicht gesteld in sommige markten en drukke winkelstraten, maar de regel wordt op grote schaal genegeerd, vooral in de rosse buurt van Amsterdam.

Donderdag bleek dat slechts 20 procent van de bezoekers van de rosse buurt in Amsterdam een masker draagt, al loopt dat wel op tot 80 procent als de stadswacht ingrijpt.

Amsterdam en Rotterdam kregen groen licht om maskers te introduceren als experiment om te kijken welke impact ze hebben op sociale distantiëring. Ministers en regeringsdeskundigen hebben beweerd dat maskers mensen een vals gevoel van veiligheid kunnen geven over de risico’s van het coronavirus.

Lindegaard ontdekte ook dat een op de vijf mensen die vrijwillig een mondmasker dragen, dit niet goed doen en bij 8 procent is gebleken dat ze hun neus niet bedekken.

Lindegaard en haar team analyseren de resultaten van camerabeelden op plaatsen waar maskers verplicht zijn. Winkeliers luidden donderdag aan de bel en zeiden dat hun omzet met zo’n 40 procent is gedaald sinds de invoering van de verplichting.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Pegasus & Turkish Airlines zien verlies in tweede kwartaal 2020

800.000 coronadoden wereldwijd