in

EU-lidstaten starten zondag met vaccinatie

“We slaan een nieuwe bladzijde om in een moeilijk jaar,” aldus voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.

Coronavaccins, ontwikkeld door BioNTech en Pfizer zijn geleverd aan alle EU-landen die zondag met vaccinatie beginnen, kondigt de voorzitter van de Europese Commissie zaterdag aan.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, kondigde in een videoboodschap de levering van vaccins aan, “We beginnen een nieuwe bladzijde om te slaan in een moeilijk jaar. Er zijn leveringen gedaan en morgen zullen gezondheidsfunctionarissen in heel Europa beginnen met vaccineren.”

Von der Leyen zei dat alle EU-landen tegelijkertijd toegang hebben tot het vaccin, en dat er binnenkort meer vaccins zullen komen, waardoor mensen geleidelijk weer naar het normale leven kunnen terugkeren.

Het BioNTech / Pfizer-vaccin was het eerste dat werd goedgekeurd door het European Medicines Agency (EMA), de EU-regulator voor geneesmiddelen.

De EMA beoordeelt momenteel het vaccin van de Amerikaanse medicijnfabrikant Moderna en zal naar verwachting in de eerste week van januari een besluit nemen over het vaccin.

De Europese Commissie heeft niet bekendgemaakt hoeveel doses van het vaccin tot nu toe aan lidstaten zijn verstrekt, noch wordt er bevestigd hoeveel vaccins, naar welk land zijn verzonden.

Maar voorlopig zijn het aantal doses vrij klein vanwege de beperkte productie.

De Europese Commissie heeft tot dusver namens alle lidstaten contracten getekend met zes bedrijven om in totaal twee miljard doses vaccins in te kopen.

De Unie zal 400 miljoen doses van het vaccin ontvangen van AstraZeneca, 300 miljoen van Sanofi-GSK, 400 miljoen van Johnson en Johnson, 300 miljoen van Pfizer en BioNTech, 405 miljoen van CureVac en 160 miljoen van Moderna.

Novavax heeft ook de contractfase bereikt voor 200 miljoen doses. Met de ondertekening van deze overeenkomst zal het aantal doses dat de EU kan nemen oplopen tot 2,2 miljard.

Elk EU-land bepaalt wie voorrang krijgt, en er is geen gemeenschappelijke EU-beslissing of aanbeveling over deze kwestie.

De coronapandemie heeft sinds december vorig jaar meer dan 1,75 miljoen levens geëist in 191 landen en regio’s.

Volgens cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins University zijn wereldwijd meer dan 79,92 miljoen gevallen gemeld, met meer dan 45,08 miljoen genezen.

De Verenigde Staten, India en Brazilië blijven qua aantal gevallen, de zwaarst getroffen landen.

Hoewel er voor de feestdagen nieuwe beperkingen werden opgelegd, vooral in heel Europa, keuren landen vaccins goed en schaffen deze aan om de pandemie te beëindigen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Turkish Airlines voert een evacuatievlucht uit vanuit Groot-Brittannië

Frankrijk registreert eerste geval van gemuteerde coronavirus