in

Minister Arie Slob neemt een stap terug in anti-homoverklaring

De minister, die de partij ChristenUnie vertegenwoordigt in de vierpartijencoalitie, werd neergeslagen door parlementsleden en burgerlijke vrijheidsgroepen, die zeiden dat het in tegenspraak was met de eis dat scholen een veilige omgeving bieden aan alle leerlingen.

Slob zei dinsdag dat de verklaringen die scholen aan aanstaande kersverse ouders vragen te ondertekenen, nader bekeken moeten worden. “En als ze in strijd zijn met het concept van veilig klimaat op school, dan moeten ze goed worden aangepast.” aldus Slob.

Tijdens het debat van maandag zei Slob dat fundamentalistische scholen het recht hebben om ouders te vragen om een dergelijke verklaring te ondertekenen vanwege de regels voor vrijheid van onderwijs en godsdienstvrijheid.

Parlementsleden, afgezien van de drie christelijke partijen en twee extreemrechtse partijen, stemden later voor een motie waarin de minister werd opgeroepen deze scholen die om dergelijke verklaringen vragen, hier direct mee te stoppen.

Slob zei destijds dat dit niet mogelijk was omdat het een constitutionele kwestie is. Maar hij is in de afgelopen 24 uur toch van gedachten veranderd en zegt op dinsdag dat de wet, waar nodig, aangepast kan worden.

NOS-politiek correspondent Ron Fresen zei dat de kwestie de kabinetsvergadering van dinsdagochtend had gedomineerd.

Lhbti-rechtengroep COC omschreef de opmerkingen van de minister als ‘onaanvaardbaar’. “Iedereen moet zich veilig en geaccepteerd voelen op school”, zei directeur Astrid Oosenbrug.

Religie en Politiek
Homorechten zijn een moeilijke kwestie voor de twee orthodox-christelijke partijen in het parlement, ChristenUnie en de meer fundamentalistische SGP, die niet vindt dat vrouwen een rol in de politiek zouden moeten spelen.

Vorig jaar was er een grote ruzie toen zo’n 250 protestantse predikanten een Nederlandse versie van de Nashville-verklaring ondertekenden, een controversieel document uit de Verenigde Staten dat werd verweten wegens het promoten van homofobie, transfobie en vrouwenhaat.

Een van de ondertekenaars was Kees van der Staaij, leider van de SGP, dat drie Kamerleden heeft in het huidige Nederlandse parlement.

Nederland kent een groot aantal religieuze scholen, waarvan de meeste gebaseerd zijn op verschillende vormen van protestantisme. In het bijzonder heeft Nederland tientallen fundamentalistische christelijke scholen die homoseksualiteit tegen bijbelse principes verzetten en een juridische maas in de wet gebruiken om te voorkomen dat homoseksuele leraren worden aangenomen.

Uit onderzoek van actualiteitenprogramma Pointer, eerder dit jaar, bleek dat één op de vijf strikt protestantse scholen homoseksualiteit moreel onaanvaardbaar vindt. In totaal hadden 34 van de 170 een document online waarin hun standpunt duidelijk werd gemaakt.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

125.000 banen zijn verdwenen sinds het begin van de coronacrisis

Minister Arie Slob vervolgd voor verdedigen van anti-homoverklaring?