in

1000 nieuwe coronabesmettingen in Nederland

meningen verschillen of dit het begin is van een gevreesde tweede golf of dat het gaat om een tijdelijke oprisping in de staart van de eerste. wat niet valt te betwisten is dat na weken van een dalende trend in het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland, lijkt het weer langzaam op te lopen volgens de nieuwste RIVM-rapportage die zojuist is gepubliceerd. Volgens het AD telden de GGD’s vorige week, samen 987 nieuwe besmettingen, en dit is bijna een verdubbeling van gevallen als je het gaat vergelijken met een week eerder.

Tijdens de ‘eerste’ golf van het coronavirus leek het alsof de zuiden, vooral Brabant, het epicentrum was van besmettingen maar deze keer circuleert het virus vooral in het westen van het land. Meeste besmettingen zijn te vinden in Zuid-Holland (16,9 per 100 duizend inwoners). Zeeland, Utrecht en Noord-Holland vormen de tweede, derde en vierde plek met 15,6, 11,3 en 10,3. Het aantal besmettingen is zelfs verdrievoudigd in Zeeland ten opzichte van vorige week.

Het RIVM schrijft in een toelichting, “We zien dat het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus weer toeneemt. Om verdere verspreiding te voorkomen is het belangrijk dat mensen zich aan de maatregelen houden.”

Ook voegt het RIVM toe dat de meeste besmettingen momenteel plaatsvinden in de thuissituatie, “maar de laatste weken zien we een toename van gevallen als gevolg van contacten met andere familie, met vrienden, op feestjes, op het werk of in het café.”

Viroloog Ab Osterhaus maakt zich zorgen van een ‘zorgwekkende’ trend in Europa, “Hopelijk is dit niet de start van een nieuwe trend. De houding lijkt in Europa een beetje: we hebben het overwonnen. Maar we zitten er nog middenin, 90 procent van de mensen heeft dit virus nog niet gehad.”

Ook ziet het RIVM dat veel meer jongeren positief testen op het coronavirus. Daarom kan er niet met zekerheid worden gezegd of het toegenomen aantal besmettingen ook automatisch gaat leiden tot fors meer ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Het RIVM laat weten dat als jongeren de ziekte milder meemaken en afstand houden van ouderen, maar dit zal pas binnen één of twee weken duidelijk zijn.

“Als je meer versoepelt, als je weer meer risicovol gedrag vertoont, kan je er de donder op zeggen dat het aantal besmettingen stijgt. Dat hoeft op zichzelf geen ramp te zijn, als je erin slaagt te testen, kunt traceren en isoleren. Als het een boel haardjes zijn die wel op de normale manier door de GGD’en in het vizier gehouden worden, kunnen we het aan.” aldus Hans Heesterbeek, hoogleraar theoretische epidemiologie (Universiteit Utrecht) die het losbandig gedrag van Nederlanders riskant noemt, “Doe verstandig, is het advies. Corona is niks anders dan dit voorjaar. We zijn het beu, maar veel mensen zijn nog vatbaar. Een grote tweede golf kan er komen, je ziet het elders ook.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Rutte : Het was een moeizaam proces

Mondmaskers dragen in cafés en bars