in

10.000 slachtoffers van seksueel misbruik in de Franse kerk

Een onafhankelijke commissie die is opgericht door de Franse katholieke kerk om het seksueel misbruik door geestelijken te onderzoeken, heeft geschat dat het aantal minderjarige slachtoffers “minstens 10 duizend” zou kunnen zijn, meldden Franse media dinsdag.

Faith Church Cross Religion Christianity Priest

Jean-Marc Sauve, hoofd van de Onafhankelijke Commissie voor seksueel misbruik in de kerk (CIASE), opgericht om de beweringen over seksueel misbruik sinds 1950 te onderzoeken, zegt, “Het is mogelijk dat dit cijfer kan oplopen tot minstens 10 duizend”.

Tussen juni en oktober 2019 heeft de commissie een openbare oproep gedaan aan getuigen om zich te melden. Zo zijn er 3652 getuigenissen per telefoon verzameld, 2459 per e-mail en 360 via de post. Daarnaast vulden nog eens 1628 slachtoffers antwoorden in via vragenlijsten.

Op basis van deze gegevens had Sauve aanvankelijk geschat dat het aantal slachtoffers rond de 3000 zou kunnen liggen. “De oproep tot getuigenissen houdt zeker geen rekening met de totaliteit en het is mogelijk dat dit cijfer minstens 10 duizend heeft bereikt”, citeert Le Figaro.

Hij voegt toe dat de belangrijkste taak van de commissie was om de vraag te analyseren, “Welk percentage van de slachtoffers raakte de geestelijken aan? Is het 25 procent? 10 procent, 5 procent of minder?”

De commissie is van plan de bevindingen van het rapport en de aanbevelingen eind september in te dienen.

Na decennia van geruchten en gefluister over seksueel misbruik in kerken over de hele wereld, hebben de Conferentie van Bisschoppen van Frankrijk (CEF) en de Conferentie van Religieuze Mannen en Vrouwen van Frankrijk (CORREF) in november 2018 toegezegd een onafhankelijke commissie te vormen.

Sauve, voormalig vice-president van de Raad van State, is benoemd om “licht te werpen op seksueel misbruik van minderjarigen in de katholieke kerk sinds 1950, om de redenen te begrijpen waarom deze zaken werden behandeld, en om aanbevelingen te doen, in het bijzonder door de evaluatie van de maatregelen genomen sinds de jaren 2000”.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

7% stijging in nieuwe coronagevallen

Hugo de Jonge : Iedereen krijgt eerste vaccin tot begin Juli