in

1 December : Mondkapje verplicht in publieke binnenruimtes

Gezichtsmaskers zijn vanaf morgen verplicht in alle openbare gebouwen, winkels en stations en iedereen die weigert een mondkapje te dragen, krijgen een boete van € 95.

De nieuwe wet biedt een rechtsgrondslag voor eerdere maatregelen en is geldig voor de komende drie maanden. De boete van 95 euro betekent dat mensen die zich niet aan de regel houden, geen strafblad krijgen.

Nederland is één van de laatste landen in Europa die het dragen van maskers oplegt onder druk van publiek en Kamerleden. Het Nederlandse gezondheidsinstituut RIVM dat de overheid stelt nog steeds dat mondkapjes de kans op besmetting niet significant verlaagt.

Winkelketens als Ahold, waartoe Albert Heijn, Etos en Gall & Gall behoren, hebben al aangegeven ‘klanten te informeren over de verplichting maar niet-dragers niet te weigeren’.

De Mirage-winkelgroep, die Blokker, Intertoys, Big Bazar en BCC bezit, zei ook dat het de nieuwe regel zal worden geïnformeerd maar niet gecontroleerd. “Dit is niet iets wat wij als winkelpersoneel, onze verantwoordelijkheid beschouwen”, zegt een woordvoerder tegen NRC.

Overkoepelende retailersorganisatie RND-directeur Eus Peters zei dat de wet gericht is op de consument en niet op de winkeleigenaar. “Het is niet de winkeleigenaar die een boete krijgt. Het enige dat winkels hoeven te doen is ervoor te zorgen dat winkelmedewerkers een masker dragen. Als klanten weigeren een masker te dragen, zouden winkels kunnen overwegen om de stadswacht (boa) te bellen, maar de vraag is, wie zou zo ver gaan?”

Scholen, waar maskers worden aanbevolen in gangen en gemeenschappelijke ruimtes, verwachten dat de nieuwe wet “het verzet van een kleine maar luidruchtige groep ouders zal temperen”, aldus een woordvoerder van VO Raad voor het voortgezet onderwijs.

Het Nederlandse spoorwegen verwacht op zijn stations geen problemen. “In de trein ben je al verplicht om gezichtsmaskers te dragen en de stap naar stations is niet zo groot”, zegt woordvoerder Erik Kroeze tegen NRC. De NS heeft ook eigen beveiligingspersoneel dat toezicht houdt op de wet.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Warmste en droogste November ooit?

Coronabesmettingen in Frankrijk halveren maar verdubbeling in het aantal doden